Tannkjøttssykdom

Fagbetegnelsen på tannkjøttssykdom er periodontitt. Denne sykdommen rammer tannkjøttet og fibrene rundt tannroten som er festet til kjevebeinet.

Tannkjøttsykdom oppstår når fibrene blir betent og fører til at kjevebeinet reduseres. Sykdommen starter med en overfladisk betennelse i tannkjøttet. Tannkjøttet er da rødt, hovnet og blør lett ved berøring. Dette er en tilstand som kan kureres, og grundig rengjøring kan gjøre tannkjøttet friskt igjen.

Dersom denne betennelsen ikke behandles kan det utvikles til en kronisk tilstand kalt periodontitt som rammer fibrene rundt tannroten som holder tannen til kjevebeinet. Sykdommen rammer mange voksne og er en av de vanligste årsakene til tap av tenner. Forhold som arv, røyking, enkelte generelle sykdommer og vedvarende stress er risikofaktorer som kan påvirke utviklingen av sykdommen.

Behandlingen får først og fremst ut på å fjerne flest mulig av risikofaktorene samt nøye munnhygiene utført av pasienten selv og regelmessig tannrens hos tannlege/tannpleier.