Operative inngrep som tanntrekking, fjerning av tann eller rot, rotspissamputasjon og tannkjøttoperasjon

Tanntrekking

Når ei tann er så ødelagt eller løs at den ikke kan repareres på en god og varig måte bør den fjernes for å unngå smerter og infeksjon. Store hull og tannkjøttbetennelse er de vanligste årsakene til at tenner må trekkes.

Operativ fjernelse av tann eller rot

Av og til sitter tennene så godt fast i kjevebeinet eller ligger slik til at de ikke kan fjernes på vanlig måte. Dette gjelder ofte visdomstenner i underkjeven og tenner med så store skader at man ikke får fjernet dem på vanlig måte. Da må man gjøre en kirurgisk fjerning. Tannkjøttet brettes til side slik at tannlegen kan fjerne noe kjevebein rundt tannen og tanna kan løsnes. Tenner med flere røtter kan bli nødvendig å dele sånn at røttene kan fjernes hver for seg, før såret til slutt sys sammen

Rotspissamputasjon

Dersom en rotfylling av en eller annen grunn ikke blir vellykka og det er en vedvarende betennelse rundt rotspissen, kan man i noen tilfeller fjerne en del av rotspissen og legge en fylling over enden av den avkappede roten. Tannkjøttet brettes til side, prosedyren utføres og tannkjøttet sys tilbake på plass igjen.

Tannkjøttsoperasjon

Ved tannkjøttssykdom kan deler av kjevebeinet forsvinne og det dannes dype lommer mellom tannkjøtt og tenner. Her kan det være vanskelig å komme til å fjerne tannstein og bakterier.  Da kan det gjøres en operasjon der tannkjøttet brettes til side for å gi innsyn og tilgjengelighet til å fjerne tannstein og bakteriebelegg fra tannoverflaten. Etter inngrepet sys tannkjøttet tilbake på plass.