Tannbleking - kjemisk rensing av emaljen

Tannbleking er en kjemisk rensing av det ytterste laget på tennene der virkestoffet i blekemiddelet er hydrogenperoksid.

Den vanligste metoden er hjemmebleking i regi av tannlegekontor. Det tilpasses blekeskinner som fylles med blekemiddel. Disse brukes 2-4 timer per dag, evt. hele natten, i 10-14 dager.

Før du går i gang med bleking bør du få undersøkt og rengjort tennene hos en tannlege, for å være sikker på at tennene ”tåler” bleking og at blekinga får ønsket effekt.

Bivirkninger

For noen kan bleking gi smerter dersom man har ubehandlede hull eller blekemiddelet blir plassert på bare tannhalser. Dersom man er plaget med ising fra tennene, bør man unngå bleking fram til dette er under kontroll. Andre bivirkninger kan være forbigående sårhet i tannkjøttet der tannblekemiddelet har kommet direkte i kontakt. Dette vil normalt forsvinne etter at blekemiddelet er tatt bort.

Forventet resultat

Effekten av tannbleking varierer fra person til person, og årsaken til misfarginga vil også avgjøre hvor godt blekinga virker. Det er kun intakte tannoverflater som blekes, ikke kroner, broer eller fyllinger. Spør tannlegen om hva du kan forvente før du begynner.

Forhåndsregler

I perioden man bleker, og i et par dager etterpå, er det viktig å ikke utsette tennene for sterke fargestoffer. Tannoverflatene er mer porøse og dermed mottagelige for ny misfarging i denne perioden. Unngå rødvin, svart te, kaffe, rødbeter, sterke tomatsauser og generelt alt som inneholder sterke fargestoffer. Hvis man likevel vil drikke noe kaffe eller svart te bør dette gjøres med sugerør. Man bør også helst avstå fra røyk/snus for å få et godt resultat.

Holdbarhet

Når tennene er bleket vil de som regel holde seg hvitere i flere år.

Hvis man ønsker å friske opp resultatet holder det ofte å gjenta blekeprosedyren i 1-3 dager. Da bruker man blekeskinna man brukte ved første bleking og kjøper en ekstra sprøyte med blekemiddel til dette. Det er alltid viktig å få utført en profesjonell undersøkelse og rengjøring av tennene før oppstart av bleking.